Condimentul medicament: Îți ia durerea de articulații și scade colesterolul. Laurul este o plantă populară din specia Laurus nobilis (literal „laur nobil”) – în antichitate, din el erau țesute coroane pentru câștigătorii Jocurilor Olimpice și pentru împărații romani.
În România, este cunoscut sub denumirea de „frunză de dafin”, care este un ecou al mitologiei antice grecești – nimfa Daphne a fost urmărită de pofticiosul Apollo, iar un arbore de dafin a salvat-o ascunzând-o printre frunzele coroanei sale.
Dr. Manuel Reisch explică beneficiile vindecătoare ale laurului.
Proprietățile sale antiinflamatoare ameliorează problemele articulare, ajută în cazul durerilor reumatice și al inflamațiilor osteoarticulare, artritei, entorselor și vânătăilor.
CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta frunzele de dafin în lupta cu insomnia sau somnul agitat
Frunzele de dafin îmbunătățesc funcția insulinei, hormonul responsabil pentru intrarea glucozei în celulele organismului pentru a furniza energie, reglând glicemia.
Extractul uscat din frunze de dafin conține uleiuri esențiale, cum ar fi cineolul, și polifenoli cu activitate antioxidantă care ajută la reglarea colesterolului din sânge. Astfel, frunza de dafin poate ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Frunzele de dafin, datorită proprietăților lor antioxidante, antiinflamatoare și antispasmodice, pot ajuta la tratarea diferitelor tulburări digestive, cum ar fi ulcerul, și, de asemenea, la ameliorarea spasmelor stomacale și intestinale. În plus, ele conțin taninuri, care au un puternic efect astringent și sunt utile pentru diaree.
Uleiurile concentrate în frunzele de dafin au efecte antimicrobiene, acționând împotriva anumitor bacterii precum Staphylococcus aureus, Enterococcus sp., Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa, care provoacă infecții ale pielii, sistemului gastrointestinal și tractului urinar. Extractul din frunze de dafin are efecte antifungice.
Uleiul esențial și unele dintre substanțele active au efecte antioxidante și anticancerigene, prevenind creșterea celulelor tumorale.
Frunza de dafin are un efect expectorant și elimină excesul de flegmă și mucus prezent în tractul respirator, oferind astfel o ameliorare a congestiei nazale. Ajută la o respirație mai liberă și este recomandată pentru răceală, gripă și bronșită.
Extractul de frunze de dafin, împreună cu alte plante medicinale, poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, deoarece este capabil să reducă cantitatea de urează, o enzimă care este asociată cu un risc crescut de pietre la rinichi.
Frunza de dafin are proprietăți antioxidante care îmbunătățesc memoria și, în același timp, ameliorează alte probleme cognitive asociate cu îmbătrânirea, inclusiv bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.
Ceaiul este o alternativă excelentă pentru a vă bucura de toate beneficiile frunzelor de dafin, deoarece este considerat o opțiune bună pentru indigestie.
CITEȘTE ȘI: Trucul de care nu știai că ai nevoie: De ce să pui o frunză de dafin în pantofi
1 lingură de ceai de dafin: 1 frunză de dafin uscată, 1 cană de apă clocotită.
Pur și simplu puneți frunza de dafin în apă clocotită și lăsați-o la infuzat timp de aproximativ 10 minute. Apoi strecurați și beți ceaiul de 3 până la 4 ori pe zi.
Consumul de frunze de dafin nu este recomandat copiilor, mamelor care alăptează sau în timpul sarcinii, deoarece poate provoca avort spontan. În plus, utilizarea sa trebuie făcută cu prudență în cazul persoanelor cu diabet, deoarece poate reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge.
În niciun caz nu trebuie să înghițiți frunza de dafin, deoarece aceasta nu este absorbită de sistemul digestiv, rămâne intactă și se poate bloca în gât sau poate perfora intestinele!